torstai 28. maaliskuuta 2013

Opintovalintojen viidakko

Kuten matkailussa, opiskelussakin on monia vaihtoehtoja.
Luin aamupalaa syödessäni Helin oivaa kirjoitusta liittyen abiturienteille ajankohtaisiin opiskelupaikkavalintoihin. Olen aivan samaa mieltä Helin kanssa siitä, että vaikka opiskeluvaihtoehtojen pohtimiseen kannattaa käyttää aikaa, ei ole mitään syytä paniikkiin aiheen tiimoilta. Esimerkiksi yliopistotutkinto tarjoaa hyvin laajat mahdollisuudet ja kuten Heli toteaa, millä tahansa maisteritutkinnolla pärjää lukuisissa ammateissa. Mielessä kannattaa pitää kuitenkin myös se, että vaikka opiskelu on mielestäni tärkeä osa työelämään tarvittavien taitojen oppimista, ei se pelkästään anna kaikkia tarvittavia taitoja, vaan työnantajat arvostavat suuresti myös työkokemusta. Koska pidän suuresti metaforista, havainnollistaa yllä oleva kuva hyvin opintojen valinnan vaikeutta. Tarjolla olisi lukuisia eri mielenkiintoisen kuuloisia polkuja, mutta todellisuudessa mistään niistä ei oikein tiedä mihin ne lopulta johtavat ja miltä matka näyttää. Lohdutuksena todettakoon, että aina voi kävellä samaa reittiä takaisin ja valita uuden vaihtoehdon tai lähteä vapaaseen viidakkoseikkailuun, joka voi toisaalta johtaa eksymiseen. Onneksi teknologian aikakautena erilaiset palvelut auttavat ja 112:n näppäily pelastaa tällaisista tilanteista. Eri vaihtoehdoista voi kuitenkin haalia tietoja reitin jo kulkeneilta, ja näin arvioida olisiko kyseinen reitti oikea valinta myös itselle.

Jotta ei menisi aivan satuiliksi, takaisin asiaan :D Yksi opintovalintaa koskevista päätöksistä voi olla se, haluaako opiskelemaan ammattikorkeakouluun vai yliopistoon. Itse en ymmärrä "Yliopisto on paljon parempi paikka. - Eipäs ole kun ammattikorkeakoulu !"-tyyppistä keskustelua. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, niin nämä kaksi vaihtoehtoa ovat vain erilaisia vaihtoehtoja, ja ihmisten ollessa myös erilaisia, oleellisempaa on selvittää kumpi vaihtoehto on itselleen sopivampi. Mielestäni ei voida siis sanoa että toinen koulu olisi toista parempi vaan asia riippuu yksilöstä itsestään. Olen äärimmäisen tyytyväinen siihen että opiskelen yliopistolla, mutta toisaalta joku toinen taas on erittäin tyytyväinen ammattikorkekoulussa opiskeluun. Kummallakin vaihtoehdolla on omat vahvuutensa, yliopisto tarjoaa vahvemman teoriapohjan sekä usein alemman sekä ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamismahdollisuuden saman tien kun sisään pääsee. Ammattikorkeakoulussa taas näkökulma on käytännönläheisempi, ja tutkintoon kuuluu usein pakollinen harjoittelu sekä ylempään korkeakoulututkintoon on haettava erikseen jos sellaisen haluaa suorittaa. Rippuu siis paljon siitä millaisiin tehtäviin tulevaisuudessa haluaa päätyä että kumpi näistä vaihtoehdoista on itselleen sopivampi. Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa on myös hyvin erilaisia opintokokonaisuuksia, joten mielestäni koulun valintaan kannattaa suhtautua ennakkoluulottomasti omien mielenkiinnonkohteiden ja tulevaisuuden suunnitelmien pohjalta.

Aikaisemmin on tullut kirjoitettu kauppatieteiden opiskelusta meillä yliopistolla, mutta muunkinlaisia vaihtoehtoja löytyy. Tiimiakatemia Jyväskylässä tarjoaa hieman erilaisen näkökulman opiskeluun ja esimerkiksi yrittäjyydestä haaveilevalle Tiimiakatemia voi olla oiva vaihtoehto. Lopuksi vielä todettakoon, yhteen päämäärään on monta erilaista tietä, eli no stress, asiat aina järjestyvät lopulta eikä opintovalinta yksissään määritä koko loppuelämän kulkua :)


lauantai 23. maaliskuuta 2013

Artikkelianalyysejä, rinneriehumista ja virtuaalivierailua

Lähiviikkoina aika on lähinnä mennyt erään markkinoinnin syventävän kurssin artikkelianalyysejä ja casejä vääntäessä. Kurssissa ei ole lopputenttiä, joten iso osa kurssin arvosanasta koostuu näistä kirjallisista töistä. Artikkelianalyysit ovat noin yhden A4:n pituisia analysoivia referaatteja kurssilla luettavista artikkeleista ja caseissa puolestaan esitetään jokin keksitty tai todellinen yrityselämän ongelma, johon opiskelijan odotetaan kehittävän ratkaisuehdotus. Pidän analyysien ja casejen tekemisestä, sillä mielestäni ne avartavat ajatusmaailmaa  ja niistä oppii paljon enemmän kuin aivottomasta diojen ulkoa opiskelusta. Miinuksena tällaisessa suoritustavassa on se, että luettavat artikkelit ovat usein n. 20 sivuisia (onneksia lähdeluettelo vie usein pari sivua) ja joskus vaikeaselkoisia, joten aikaa niihin saa uppoamaan.

Suomeen paluun jälkeen yliopiston kirjastolla on kulunut useampi hetki koulu juttujen parissa, joten ainejärjestömme Pörssi ry:n vuosittaisiin perinteisiin kuuluva Rinnerieha toi mukavaa vaihtelua opiskeluun. Tänäkin vuonna tapahtumaan osallistui noin 600 opiskelijaa ympäri Suomea. Rinneriehasta on tullut joristua täällä aikaisemminkin, mutta eihän hyvää tapahtumaa voi liikaa mainostaa, joten tässä muutamia kuvia viime keskiviikkoisesta Rinneriehasta.

Pörssin 1990-luvulta asti järjestetty Perinteinen Rinnerieha järjestettiin nyt jo toista vuotta Laajavuoressa. Sää hemmotteli tänä vuonna ja tunnelma oli keväisen aurinkoinen.

Tässä esillä Rinneriehassa tänä vuonna ollut surffaus-simulaattori jota halukkaat pääsivät kokeilemaan. 
Viikko viimeisteltiin vielä Kannuksen lukion virtuaalivierailulla. Kiinnostuneita Jyväskylän Yliopistossa opiskelusta löytyy ympäri Suomea, joten joskus lukiovierailujen suorittamista hankaloittavat etäisyydet, jotka Suomen pituisessa maassa voivat kasvaa varsinkin suuriksi. Onneksi apunamme on teknologia ja torstaina teimme historiaa Aapon ja Marian kanssa ensimmäisen virtuaalisen lukiovierailun muodossa. Vierailu sujui varsin mallikkaasti alun pienten teknisten ongelmien jälkeen. Suuri kiitos tästä yliopiston puolelta apuna olleelle Samille ! Toivottavasti Kannuksen lukiolaisille selveni hieman se millaista yliopistossa opiskelu on ja jos jokin asia jäi askarruttamaan niin laittakaa ihmeessä kysymyksiä tulemaan kenelle tahansa meistä ! Sama koskee kaikkia muitakin keitä askarruttaa jokin asia yliopisto-opiskelussa :)


keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Sittning, eli SITSIT

Kuten Wikipedia kertoo:

"Sitsit on pohjoismainen akateeminen pöytäjuhla, joissa syödään, lauletaan juomalauluja ja pidetään puheita sekä joissain tapauksissa seurataan myös ohjelmaa. Sitsien pitoa eli sitsaamista harrastavat pääosin yliopisto-opiskelijat. Juhlilla on yleensä jokin aihe tai teema."

Sitsit siis ovat yksi tärkeä ja hauska osa opiskelijakulttuuria. Sitseillä on aina jokin teema, jonka mukaan kaikkien tulee pukeutua, tai muutan tulee rangaistuksia. Näillä kyseisillä sitseillä joista tuo viereinen kuva on teemana oli "Viidakko".

Sitsit kestävät yleensä noin 2-3 h, jonka aikana enimmäkseen lauletaan ja huolehditaan nesteytyksestä. Sitseja varten on omat sääntönsä, joita tulee noudattaa, jollei halua rangaistuksia, joita jakelevat sitsien puheenjohtajat, eli toastmasterit.



Säännöt sitseillä ovat seuraavat:

1) Ole ajallaan paikalla, myöhästymisestä rangaistaan samoin kuin muusta ei-toivotusta käytöksestä

2) Sitsien aikana ei taputeta normaalisti, vaan suosiota osoitetaan hakkaamalla käsiä pöytään

3) Pöydästä saa poistua vain taukojen ajaksi. Erikoistapauksissa toastmasterilta voi pyytää lupaa nousta pöydästä. Pöytään istutaan myös vain toastmasterin luvalla.

4) Annettua teemaa tulee noudattaa pukeutumisessa ja niitä keiden ei katsota panostaneen riittävästi teemaan voidaan rangaista punishmenteillä

5) Toastmasterin sana on laki sitseillä ja toastmasterien, eli toastien, soittaessa sitsikelloa kaikki hiljenevät kuuntelemaan ohjeita, joita tulee noudattaa tinkimättömästi.

6) Sitseillä on vain herrasmiehiä, jotka käyttäytyvät herrasmiesmäisesti etenkin pöytäaveciaan kohtaan, joka löytyy miehen oikealta puolelta.

7) Skoolatessa miehet skoolavat ensin oikealle, naiset vasemmalle ja lopuksi molemmat skoolaavat eteen.

8) Haastettaessa noustaan ja vastataan laululla. Esim. "Ken ompi syntynyt..."-laulussa jokainen nousee vuorollaan oman syntymäkuukautensa kohdalla seisomaan

9) Sääntöjen rikkomisesta seuraa rangaistuksia, eli punishmenttejä.

"Jyrkkä EI viidakkohakkuille". Kuten näkyy, teeman mukainen pukeutuminen voi olla hyvinkin soveltavaa. Vain luovuus on siis rajana asua pohdittaessa.
Sitseillä ei pitäisi juurikaan hiljaisia hetkiä tulla, vaan illan pitäisi täyttyä lauluista, joita jokainen voi ehdottaa laulukirjasta. Laulujen sävelet ovat tuttuja, mutta sanat on usein sovellettu opiskelijaelämään sopivammiksi :D Sitseillä tarjoillaan yleensä myös lämmin ruoka noin illan puolessa välissä olevan tauon aikana. Tämä opiskelijakulttuurin ilmentymä on ehdoton osa opiskelijaelämää ja mukava tapa viettää aikaa kavereiden kanssa. Kuinka paljon sitsejä järjestetään riippuu paljolti ainejärjestöstä, kauppatieteiden puolella sitsejä on runsaasti ympäri vuoden sekä pelkälle oman ainejärjestön porukalle, että yhteissitsejä joihin osallistuu useampia eri ainejärjestöjä.

Eli jos pienenä et päässyt riittävän moniin naamiaisiin, niin opiskelijaelämä tarjoaa uuden mahdollisuuden korjata tämän virheen !




perjantai 15. maaliskuuta 2013

Kampukset, osa 1: "Mordor" ja "Ongelmakaari"



Edellisestä valitus aiheisesta postauksesta pääsemme näppärästi tämän päiväiseen aiheeseen, eli Ylistönmäen kampukseen. Jyväskylän Yliopisto jakautuu neljään eri kampukseen: Tourulaan (jossa tällä hetkellä ei juuri opetusta taida olla remontin takia), Seminaarinmäkeen joka sijaitsee keskustassa, Mattilanniemeen järven rannalla ja Ylistönmäkeen joka sijaitsee Mattilanniemen vastarannalla. Ylistonmäen takaa kukkulan huipulta löytyy vielä Ohjelmakaari. Opiskelijoiden keskuudessa nämä paikat ovat saaneet lempinimiä Ongelmakaari tai Mordor. Ylistönmäen kampus voi kenties kaukaa katsottuna näyttää kauniilta persoonallisine siltoineen, mutta hymyä eivät Ylistönmäki eikä Ongelmakaari juurikaan opiskelijoiden huulille nosta, jos kalenterista löytyy luentoja jotka sijoittuvat tälle kampukselle.

Miksi näin? Yllä oleva Villen tekemä video havainnollistaa Ylistönmäelle vaeltamista varsin hyvin. Aamu alkaa mukavasti jos aikaisen herätyksen lisäksi raahustaa lumipyryssä ensin Mattilanniemeen ja sen jälkeen aloittaa kiipeily urakan Ylistönmäen kukkulan huipulle. Ongelmakaarelle mentäessä Ylistönmäen portaista selviämisen jälkeen on edessä vielä viimeinen loppuhuipennus, jonka jälkeen vihdoin saapuu luennolle fressinä hiki valuen ja usein myöhässä. Jos lukkarissa siis näkyy luennon paikkana OHJ10 tai jokin Ylistönmäen luokista, kannattaa varautua pieneen hyötyliikuntaan jos luennoille asti pitää selvitä. Vinkkinä pahan päivän varalle, Ongelmakaarelle pääsee myös bussilla ! :D

Mut mitäs sitten kun pitää tulla takaisin alas vuoren huipulta. Tässä vertailun vuoksi video siitä, kuinka eri kulkuvälineillä matkan voi suorittaa.




tiistai 12. maaliskuuta 2013

Nyt saa valittaa !

Yliopistossa ei pelkästään opiskella ja viihdytä erilaisten tapahtumien parissa, vaan myös valitus on tärkeä vuosittainen osa ohjelmaa. Meneillään ovat nyt vuosittaiset JYY:n järjestämät valitusviikot, joilla opiskelijoiden on vapaasti mahdollisuus valittaa mieltä painavista opiskeluun ja kaikkeen muuhunkin liittyvistä asioista, kuten viime vuoden valituksen aiheet paljastavat :D


"Jos joudun kirjoittamaan vielä yhdenkin reflektoivan diipadaapa-esseen, niin naulaan itseni Kompassiin."
"Kirjaston kirjoja alleviivaaat (lue TUHOAVAT) persiöt saavat pasifistin tarttumaan aseisiin, SAATANA!"
"Miksi miehet on niin vaikeita?"
"Graduryhmässä puhutaan vain siitä, millaisia virheitä ei pidä tehdä. En tiedä, miten gradu tulisi tehdä, tiedän vain, että on tuhansia tapoja tehdä virheitä - yritän välttää niitä enkä saa mitään tehdyksi."
"Miksi pitää opiskella homeisissa rakennuksissa?! Hienoa, että tulevaisuuden työntekijät ovat sairaita jo ennen työelämää!"
"On se kumma kun tällainen kunniallinen ihminen haluaa tehdä tietokoneella kunniallisen ihmisen asioita - esimerkiksi tulostaa tiliotteita toimeentulohakemukseen -, niin sitten kaikki koneet ovat varattuina. Ja moniko noista koneilla maleksivista verkkarivesoista ja yliopisto-pissiksistä tekee jotain oikeaa? Todella harva. Useimmat muotoilevat mukahauskoja Facebook-päivityksiä ja lukevat jotain Iltalehden verkkouutisia vilauttelevasta virtahevosta ja missin tisseistä."
"Liian kauniit opiskelijatytöt. Varsinkin näin keväisin oma tyttöystävä alkaa näyttää ihan rumalta, kun ensimmäisestä feminismi-hörpystä nousuhumalassa toilailevat fuksitytöt näyttävät Fjällräven-repuissaan niin söpöiltä."

Ajatus valitusviikkojen taustalla on kerätä palautetta opiskelijoita, jotta opiskelijaa ärsyttäviin ongelmiin saataisiin ratkaisuja ja opiskeluympäristöä kehitettyä. Valituspisteitä löytyy ympäri kampuksia, joten nyt kannattaa ehdottomasti käydä valittamassa kun siihen on näin loistava mahdollisuus tarjolla ! :D

perjantai 8. maaliskuuta 2013

Kevät on hakujen aikaa


Taas se on alkanut, kevät ja kaiken maailman haut. Itse olen painiskellut lähinnä työn hakemisen kimpussa, jota kiteyttää hyvin yllä oleva kuva. Joka vuotisen kesätyö ruljanssin lisäksi monelle saattavat olla ajankohtaisia myös koulutushaut, joista korkeakoulujen haku sijoittuu ajalle 4.3.-3.4.2013. Muitakin hakuja tuntuu olevan ilmassa, sillä monivuotinen empiirinen tutkimus on osoittanut, ihmisillä olevan haku päällä muutenkin keväisin ;)

Opintotukea koskevien lähivuosien uudistusten tähden helpottaa huomattavasti omaa elämää jos heti ensimmäinen vastaanotettu korkeakoulupaikka on se, josta tutkinnon lopulta saa ulos. Opintovaihtoehtojen tutkimiseen ja pohdiskeluun kannattaa siis käyttää aikaa ja energiaa jos opiskelupaikka on tavoitteena, eikä vain summan mutikassa arpoa hakukohteita. Oman opiskelualan löytäminen ei välttämättä ole mikään helppo homma, ellei kuulu kategoriaan, jotka pienestä pitäen ovat halunneet lääkäriksi, lakimieheksi jnejne. Muistan itsekkin aikoinani selanneeni läpi useamman hakuoppaan ja viettäneeni tuntikausia eri korkeakoulujen sivuilla. Lopulta kuitenkin päädyin tämän hetkiseen opiskelualaani pienen mutkan kautta, joten jos ensimmäisellä ei nappaa, niin ei toivo vielä ole menetetty. Opintotukien kanssa tosin saattaa joutua tasapainoilemaan, joten kun kyseessä on oma tulevaisuus opintoja mietittäessä kannattaa hyödyntää kaikki mahdollinen tarjolla oleva apu hakukohteiden valinnassa. Apua voi etsiä oman koulun opinto-ohjaajalta, mutta lisäksi kannattaa olla aktiivinen ja oma-aloitteisesti laittaa kysymyksiä tulemaan esimerkiksi meille Opiskelijalähettiläille, lueskella koulujen sivuilta opetusohjelmien sisältöjä sekä hyödyntää erilaisia hakemisen avuksi laadittuja sivustoja, kuten esimerkiksi Koulutusnettiä. Lappeenrannan yliopistossa Abitiimi on myös omistautunut esittelemään Lappeenrannan koulutustarjontaa, joten jos opiskelu Lappeenrannassa kiinnostaa kannattaa käydä vilkaisemassa heidänkin blogiaan :)

Ei muuta kuin tsemppiä kaikille kaiken laisten hakujen suhteen. Asioilla on aina lopulta tapana järjestyä, joten kyllä se oma opiskelupaikkakin lopulta löytyy :) Vinkkini kaikille joilla oma hakukohde ei ole vielä selville olisi ehdottomasti, että laittakaa opot kouluissa tiukille, tutkikaa kiinnostavien koulutusohjelmien kurssisisältöjä ja ennen kaikkea KYSELKÄÄ, koska silloin saa vastauksen niihin asioihin jotka juuri itseä mietityttävät !